Höstvandring i Sverige

Höstvandring i Sverige

När det gröna skiftar till gult och när vilda djur och växter förbereder sig för den långa natten, är höstvandringen en helt unik upplevelse – en som folk inte tar vara på tillräckligt ofta. Vart du än går omges du av en utbredd duk av vackra pastellfärgade nyanser när sommarens fuktighet ger plats åt mycket svalare och behagligare vandring – om inte annat kyligare upplevelser ju längre norrut du kommer. Så låt oss tåga in i lugnet och möta vintern genom att suga åt oss varje ögonblick av det som återstår av friluftssäongen.

För att hjälpa dig få ut det bästa av höstens friluftsliv har vi samlat en rad säsongsvandringar som kommer visa höstens alla sidor. Vår samling inkluderar vandringar genom dalar, längs floder, över ängar och tysta skogar, liksom ett antal mer krävande rutter som tar dig till en topp eller två. Skrolla ner till kartan för att se vandringsplatserna och läs vidare för all information du behöver. Så vad väntar du på? Snöra på dig vandringskängorna, dra på dig dunjackan och ge dig ut – rätt ut i den friska och klara höstluften. Rätt utrustning för ditt nästa outdoor-äventyr hittar du i vår butik:


Tiveden Nationalpark

Mitt i Tiveden ligger nationalparken med samma namn. Den grundades inte förrän år 1983 och med en area på 13 km² är den inte så stor, men väldigt speciell. Här flyttade istidens inlandsis runt stora bumlingar som staplades till enorma stenhögar. Inuti finns grottor, steniga gropar och dammar. Det sägs att det här är Sveriges sydligaste vildmark. En del stenblock ser ut att ha ansikten och andra påminner om muffins. Om och om igen förundras vi av hur de stannat där. På stenblock upp till tio meter höga växer små tallar, trots att det inte kan finnas någon jord där uppe. I nationalparken kommer du hitta ung skog som är 100 till 150 år gammal och urskog mellan 300 och 400 år gammal. Nationalparken är tyst och fridfull. Bara fåglarna gör sig hörda. Stigarna är välmarkerade, skyltade och underhållna. Om det regnar, ta det försiktigt på stenar, trätrappor och spänger.


Njupeskär Vattenfall

Vandra genom Fulufjällets nationalpark till vattenfallet Njupeskär och över kanten på fjällplatån. En bra vandringsled tar dig från Fulufjällets natur till det imponerande vattenfallet Njupeskär, som med sina 125 meter är Sveriges högsta. Fortsätt sen på fjällplatån till vattenfallets början. Gå längs kanten mot sydost till vindskyddet och gå sen tillbaka till dalen och Naturum.


Helagsfjället – Två dagar i vildmarken

Sveriges högsta topp söder om Polcirkeln, Helagsfjället, också kallat Helags, står ut bland de omgivande topparna i den skandinaviska fjällkedjan, mitt på den norska gränsen. Det är en enkel topp att bestiga och populär under sommaren (det finns till och med en bekväm fjällstation på toppen där vandrare kan slappna av eller delta i en yogaretreat), men när du väl kommer upp och ut på bergets grönskande sluttningar, där renar betar och där en sällsynt fjällräv smyger på sitt byte, kommer den naturliga magin få fäste. Det är en kort utflykt längs bergsryggen till toppen från Helags fjällstation, som kräver en längre vandring att nå. På Helagsfjället finns resterna av Sveriges sydligaste glaciär. När förhållandena är rätt kan du ta några svängar på skidorna i skuggan av toppen.


Trollskogen

När du vandrar runt Grövelsjön kommer du vandra ovanför trädgränsen den största delen av tiden – vilket garanterar de bästa utsikterna! Det enda sällskapet du kommer få längs vägen är några av samernas renhjordar. I det här området finns de sydligaste betesmarkerna för här de tama, men blyga djuren. De boende i de rustika gårdarna längs vägen brukar bli glada när du går förbi, och kanske blir du inbjuden på fika. Koppla av och njut – välkommen till vildmarken.


Grövelsjön

När du vandrar runt Grövelsjön kommer du vandra ovanför trädgränsen den största delen av tiden – vilket garanterar de bästa utsikterna! Det enda sällskapet du kommer få längs vägen är några av samernas renhjordar. I det här området finns de sydligaste betesmarkerna för här de tama, men blyga djuren. De boende i de rustika gårdarna längs vägen brukar bli glada när du går förbi, och kanske blir du inbjuden på fika. Koppla av och njut – välkommen till vildmarken.


Höga Kusten - Skule Nationalpark

I Skuleskogen kommer du möta en av kustlandskapets få återstående storskogar. Här kan du vandra i dagar och njuta av den frodiga skogen som växer längs små bäckar eller gå ut på klipporna och bli hänförd av fantastiska vyer. Trots att Skuleskogen utsattes för storskalig avverkning under 1800-talets andra hälft ger nationalparkens skogsområden en känsla av urskog.


Kungsleden - Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation

Kungsleden är en av Sveriges populäraste vandringsleder, men när augusti övergår i september och när slutet av den korta arktiska sommaren närmar sig, börjar folkmassan skingra sig och leden blir tystare i väntan på vintern. I september blir björkskogarna guldgula, blåbärsrisen lyser röda och de breda dalarna reser sig upp mot snötäckta toppar. Dagarna blir kalla, luften krispig och snöbyar blåser förbi. Nätterna blir mörka igen och norrsken dansar över himlen. Hösten är en vild, färggrann, ödslig, spännande och äventyrlig tid att uppleva Sveriges nordliga vildmarker.
OBS:
Stugorna stänger mot slutet av september. Det innebär är att ingen personal finns på plats, ingen mat kan inhandlas och gasspisarna stängs av. Läs mer på Svenska turistföreningens hemsida


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved