Addnature Family - Möt Jacob Wester

Addnature Family - Möt Jacob Wester


JACOB WESTER


Jag är skidåkare till min natur, har stått på ett par skidor om vintrarna så länge jag kan minnas. Jag drivs av att bli bättre på saker och utvecklas och där passar skidåkning in tack vare att det finns så otroligt många aspekter av "sporten". Man kan åka park, pist, puder, göra snabba freeridesvängar nedför ett lekfullt åk med klippor och vinddrivor, hoppa stora hopp och känna sig viktlös, eller kontrollera nerverna under ett brantåk där ett fall blir ödesdigert.

Bakom mig har jag en mångårig tävlingskarriär i freestyle som utvecklats till ett intresse för större berg och ski-mountaineering. Så även om jag inte längre siktar på guldmedaljer i X-Games så finns helt nya utmaningar att satsa mot, som att hitta nya vägar nedför kända och okända berg. Åker jag inte skidor så försöker jag mätta äventyrslusten med andra outdoor-aktiviteter som vågsurfing. Något som tar mer och mer tid i anspråk då det ibland till och med petar ner skidåkningen till andraplats på min lista över de roligaste sakerna jag vet.


Vem inspireras du av?

Oj, så många namn att välja här, men varje gång jag känner mig lite lat och vill få inspiration så är det enkelt att hitta den hos Henrik Harlaut. En mer entusiastisk person är nog otroligt svår att hitta. Han lever och andas skidåkning och jag känner mig alltid ung på nytt när jag åker med honom.

Ditt stoltaste ögonblick?

När jag hade åkt mitt första "first descent" i Chamonix, det vill säga ett åk som aldrig tidigare gjorts på skidor. Efter att själv ha fått idén, planerat åket, tagit mig till 4000 m ö.h. av egen maskin och utfört det som ledande person i teamet, inkluderat en 60 meters firning innan vi stod på säker mark så kände jag mig stoltare än någonsin. Det är så många faror och situationer som kan gå fel under en sån dag, och alltid extra pirrigt när ingen har gjort det tidigare.

Ditt pinsammaste ögonblick?

Det blir nog när jag råkade göra nummer två i min overall under puckelpist-SM i Åre 2005. Jag landade på ryggen i ett av hoppen och nedslaget blev kraftigare än vad min mage var beredd på, så det var bara att åka rakt förbi målfållan och hitta mamma så jag fort kunde få (stående) skjuts hem till toaletten.

Hur peppar du dig själv när du är trött?

Kollar väderprognosen och hoppas att det är snöfall eller vågor på gång!

Vad får dig att skratta?

Ricky Gervais brukar lyckas väldigt bra.

Vad ser du mest fram emot EFTER ett äventyr?

Att få ner värkande fötter i ett par torra tofflor på en parkeringsplats nånstans!

Vilken är din absoluta favoritpryl?

Min Rickenbacker 360, en elgitarr jag köpte i USA en gång efter en tävling.

Vilken låt skulle vara soundtrack till filmen om ditt liv?

Förhoppningsvis får mitt liv ett längre soundtrack än en låt, men när eftertexterna rullar så får gärna Mr. Tambourine man med Bob Dylan spelas.

Jacob Wester
Jacobs favoritutrustning:


  • Trangia - för att det är så otroligt gott med varm mat ute i naturen. En varm måltid kan få igång vilken nerkörd motivationsnivå som helst!

  • Balaklava - skönt när det är kallt och blåsigt att kunna maskera hela sitt ansikte och nacke som en ninja. Också väldigt viktigt i djup pudersnö på skidor för att undvika att andas in för mycket snö!


Jacob WesterFoto: Sofia Sjöberg
Jacob WesterFoto: Sofia Sjöberg

Kolla in mer från Jacob på hans Instagram: @jacobwester

Lär känna fler Addnature Family-medlemmar


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved