TEST - vilket är det bästa utekaffet?

TEST - vilket är det bästa utekaffet?

KAFFETÅREN DEN BÄSTA ÄR


Text: Mattias Rastbäck / Bild: Emelie Voltaire

En tur utan kaffe är knappt värd besväret. Halva nöjet med vandringen är ju att rasta, ta sig en kopp och bara låta lugnet lägga sig. Men vad ska det vara för kaffe? Någon väljer frystorkat varje gång, en annan lämnar inte civilisationen utan morfars väl inbrända kaffepanna och skinnpungen full med kokmalet. Är det någon av dem som har rätt? Har någon fel? Finns det ens något som kan kallas det bästa utekaffet?

Hooked har ställt ett gäng utekaffen inför skranket och kallat in en meriterad skara kaffedrickare till jurytjänst: Anna Kernell, copyskrivare på Addnature, skidåkare, vandrare och tidigare barista. Robert Tusseus, kundtjänstare på Addnature och Bikester, cyklist, skidåkare och vandrare samt utbildad sommelier. Mattias Rastbäck, produktskrivare på Addnature, skidåkare och vandrare som dricker ”uppåt tio koppar om dagen”.


SNABBKAFFE

Vi smakar en mörkrostad variant från en av de stora livsmedelskedjorna, eget varumärke. Vattnet är nykokt.

Juryns utlåtande: Robert är, om inte exalterad så minst sagt positiv: ”Jag är ganska förtjust i snabbkaffe. Ute smakar det hur gott som helst.” Alla är överens om att det är oslagbart praktiskt när man är ute länge: lätt att bära, snabbt att laga, lätt att diska. Och all apparatur som behövs bär du ändå med dig på en sådan tur, kök, kåsa och spork. Men hur praktiskt det än är så har det en ”ofrånkomlig … bränd smak”, säger Mattias. Även om det här inte är det kaffe som smakar bäst så håller det i längden. Hela juryn skriver under på att ”ute smakar det hur gott som helst”.

Pris: En 200-gramspåse kostar cirka 50 kronor och räcker till 100 koppar.

Metod: En sked kaffe i kåsan, på med varmt vatten, rör om. Drick.

Tid: Kokar du vattnet på plats så tar det cirka 5 minuter, har du vatten i termos går det på ett kick.

Temperatur: Är vattnet nykokt så kan du få ditt kaffe serverat vid 95 grader. Har du med dig termosvatten så beror det på hur länge du har burit omkring på det.


Kaffetest

TERMOS

Vi dricker en Arvid Nordquist Svea som vid provningstillfället har skvalpat runt i termosen i 9 timmar. Bryggt i en Moccamaster.

Pris: Termosar kommer i många prisklasser, från reklamtermosen som du får gratis från din energileverantör till sofistikerade varianter för en tusenlapp och mer. I testet använder vi en 470 milliliters Stanley, klassiskt hammarlackad, som kostar 449 kronor på Addnature.com.

Metod: Brygg kaffet i din hemmabryggare, bär med dig i termos och häll upp en kopp när du är sugen. Koppen ingår i paketet.

Tid: Beroende på vilken bryggare du har tar det 5–10 minuter att brygga kaffet. Att servera går på ett ögonblick.

Temperatur: Efter 9 timmar i termosen håller kaffet cirka 60 grader och är lagom drickvarmt. När det var nybryggt låg temperaturen på 81 fina grader.

Vikt: Full med smakligt kaffe väger Stanleytermosen in på 831 gram.

Juryns utlåtande: ”Blommigt, lite citrus. Zestigt. Och det gillar man ju”, säger Anna. Även efter 9 långa timmar har kaffet kvar sin goda smak och faller även finsmakarna på läppen. ”Riktigt gott”, instämmer Robert.

Nu får man väga in att termosen hade varit full hela tiden. När man börjar nalla på innehållet sjunker temperaturen fortare, och med det falnar också smaken. Termosen är en vinnare på dagsturer, den är lätt att bära med, meckfaktor noll och du kan få ditt hemmakaffe ute i fält. För bästa resultat ska du förvärma termosen: Medan kaffet brygger fyller du den med hett vatten och så får den stå tills det är dags att hälla på kaffet. På så sätt kommer inte termosen att stjäla värme från kaffet.

För att få gott kaffe på varje tur måste du hålla din termos fräsch. Diska den efter varje användning, plocka isär det som kan plockas isär och rengör. Om den börjar ge ifrån sig otrevliga aromer kan du fylla termosen till två tredjedelar med hett vatten och lägga i ett par teskedar bakpulver. Låt den sedan stå i en halvtimme och diska därefter ur den grundligt, det brukar göra susen.


Kaffetest

KOKKAFFE


Kaffet vi kokar är Lemmel mörkrostad kokkaffe, Kravmärkt.

Pris: På Addnature.com kostar en 450-gramsförpackning 129 kronor.

Metod: Metoderna för att koka kaffe är lika många som det finns kaffekokare. Vi kör en enkel variant: kokar upp vatten, i med kaffe som får dra ett par minuter, rör om och sedan får det vila tills kaffet har sjunkit.

Tid: Då metoderna är så många är det svårt att ge en rättvis siffra. I testet tog det cirka 10 minuter.

Temperatur: När det är dags att dricka kaffet håller det 66 grader. Behagligt.

Vikt: Beror på hur mycket kaffe man bär med sig och hur man lagar till det. Kaffepanna? Några hekto. Bär man med sitt stormkök där pannan alltid hänger med så är den ju där i vilket fall. Som exempel väger ett Trangia 27-4UL – 775 kronor på Addnature.com – 860 gram. En gramjagande kollega tipsar om att koka kaffet direkt i titanmugg på glöden.

Juryns utlåtande: Trots att kaffekocken måttar som en kratta och kokar ett svagt kaffe så går det hem. Robert hittar mjuka och tilltalande toner av kola. ”Jag känner … knäck”, säger Anna.

Vi är också överens om att kokkaffe är top of the pops när man gör det till en grej i sig: man sitter där vid brasan – på en fjällsluttning, kurande under mossiga granar, i vindskyddet vid sjön – och så tittar man ut i evigheten och ljuger lite med pannan över elden. Med mycket tid och en värmande brasa är kokkaffet en vinnare.

CAFFLANO KLASSIC


Återigen brygger vi med Arvid Nordquist Reko, fast hela bönor.

Pris: På Addnature.com går den här loss på 999 kronor.

Metod: Medan vattnet kokar upp måttar du upp bönor i kvarnen och maler dem ner i filtret. Plocka sedan av kvarnen, häll upp vattnet i droppkannan och häll vattnet sakta över kaffet och låt det rinna ner i koppen.

Tid: Det hela tar 7–8 minuter.

Temperatur: När allt vatten har runnit igenom är kaffet 72 grader varmt.

Vikt: 465 gram väger det här paketet, och då ingår muggen.

Juryns utlåtande: Bäst i test! Juryn gillar ljudet från kaffekvarnen och den långsamma, meditativa upplevelsen i att mala kaffet. Det är lite meck, men på en sådan nivå att det snarast är avkopplande på en tur i det fria.

”Jag kan tänka mig att vakna till där det ljudet. Ligga kvar i sovsäcken och lyssna på när tältkompisen fixar morgonkaffet.”beteenden” Även smaken får högt betyg; ”fylligt” enas juryn om, och smakrikt. Kvarnen går att justera in till just den malningsgrad du önskar.

Nackdelen är att på en längre tur kan det vara lite mycket att släpa på för en grej som bara har en funktion, den funkar bäst på lite kortare turer – eller kanske rent av i stugan.


MOKA

Vi kör samma Arvid Nordquist Reko i en märkeslös aluminiumbryggare, enkoppsstorlek, på Trangiaköket.

Pris: Mokabryggaren kostar cirka 150 kronor, ska du använda den på Trangiakök måste du köpa till ett kärlstöd, 99 kronor på Addnature.com.

Metod: Vatten i nedre behållaren, kaffe i filterkoppen, skruva på toppen och ställ bryggaren över lågan.

Tid: Det tar cirka 5 minuter innan kaffet har kokat upp och är redo att hällas i koppen.

Temperatur: När vi häller upp kaffet är det 61 grader, drickvarmt.

Vikt: Bryggaren väger 202 gram, kärlstödet lägger till 49 gram i packningen men kan användas till alla mindre kokkärl på köket.

Juryns utlåtande: Det är lite pyssel, men inte mer än att man orkar med. Smaken delar juryn. Mattias älskar mokakaffet, de andra två är inte lika övertygade. ”Det smakar liksom stumt”, säger Anna som inte uppskattar den mättade smaken och en anstrykning av sump. Robert är likgiltig.HANDPRESSO

I Handpresson kan man brygga aningen med pods eller med löskaffe efter egen smak. Vi kör Covim Orocrema-pods, som är ”corposo e cremoso”.

Pris: Addnature tar 1295 kronor för en Wild Hybrid, en låda med 25 pods, finns ett urval, kostar 99 kronor.

Metod: Hett vatten i behållaren, i med en pod. Pumpa upp 16 bars tryck i och så pyser du ut kaffet i koppen.

Tid: Inklusive kokning av vatten, cirka 5 minuter.

Temperatur: 63 grader och drickfärdigt.

Vikt: Apparaten väger 480 gram, varje singelförpackad pod väger 9 gram inklusive plastförpackningen.

Juryns utlåtande: ”Vill jag ha en espresso så vill jag ha en riktig espresso. Från en riktig espressomaskin och lagad av en riktig barista”, säger Anna. Robert fyller i med: ”Den här är för espressoälskaren som inte kan tänka sig att vara ute utan sin espresso.” Även om smaken är bra så känner inte juryn att det är värt att dra med sig Handpresson i fält, det blir inte ”en riktig espresso”.

Det är en del meck, lite pill med pods och delar, och pumpandet blir ett mindre gympass om man ska brygga till kompisarna också. Miljövännen får köra med löskaffe; själva podsen är biologiskt nedbrytbara men plastkuverten som de ligger förpackade i är inte det. Men som sagt: Klarar man sig inte utan sin espresso, så. Handpresson klarar sig i alla fall utan el, till skillnad från en riktig espresso, från en riktig espressomaskin.

Kaffetest

CAFFLANO KOMPACT

Även i Kompacten brygger vi Arvid Nordquist Reko, färdigmalet.

Pris: På Addnature.com kostar den 599 kronor.

Metod: En bälg i silikon sitter i ett hölje av plast. Kaffe i bälgen, fyll på med vatten, sätt på filtret och låt dra. Sätt bryggaren över koppen och pressa ihop. Et voilà – kaffe i koppen!

Tid: Från kallvatten till kaffekopp tar cirka 7 minuter.

Temperatur: Lagoma 69 grader.

Vikt: Cafflano Kompact levereras i ett etui och hela paketet väger 316 gram. Endast apparaten väger 242 gram.

Juryns utlåtande: Det nätta formatet är tilltalade och själva bryggningen är relativt enkel. Smaken är okej, men sätter inga spår. ”Intetsägande”, är allt Anna har att säga.


Kaffetest

| DOMEN |

En sak är säker: det är platsen som gör det – utekaffe är det bästa kaffet. Däremot går det inte enhälligt att utse vilket kaffe som är det bästa utekaffet, smaken är ju som bekant som baken, och det här är ju när allt kommer omkring en smakfråga. Dock finns det några slutsatser att dra.

Långtur
Ska du ut på en längre tur så är det svårt att slå snabbkaffet. Även om inte smaken är hundraprocentig så är det snabbt att laga och väger inte ner packningen nämnvärt.

Finsmakaren
Gillar du att jobba lite för ditt kaffe så får du en riktigt god kopp, och lite mindfulnessmalning, med Cafflano Klassic. Fast på längre turer blir det lite mycket att bära på.

Dagstur
På dagsturen är du väl rustad med en bra termos. Du får med dig favoritkaffet hemifrån och insatsen i fält är minimal. Kopp ingår.

Mys med stort M
Tänder man en brasa så får gärna kaffepannan vara med och puttra fram ett par koppar. Den värmande elden, spraket och doften av kaffet är en svårslagen kombo.


Kolla in vårt sortiment av:

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved