Testat av Addnature

Testat av Addnature

Vandringskängor & skor – inte en fotnot


Text: Julia Möller / Bild: Emelie Voltaire

Hur dina fötter mår under en vandringstur kan vara avgörande för hela din upplevelse, det är trots allt fötterna som ska föra dig framåt på leden. För att fötterna ska må bra krävs rätt skor och planering, ända in på huden.

Vandringskängornas jobb är att ge skydd och komfort, för att dina fötter ska må bra såväl under som efter en lång tur. Därför måste de vara synkade med hur och var du ska vandra, och självklart också med dina fötter. Innan du sätter i gång att prova ut dina kängor eller skor, börja med att fundera över hurdan terrängen och klimatet är där du ska vandra, samt hur tung packning du ska bära.


Terräng och klimat

Ska du vandra Camino de Santiago i torrt väder kan det vara skönt med ett par ventilerande vandringsskor i mesh, medan Kungsleden i svenska fjällen ställer högre krav på vattentäthet. Här spelar både terrängen och klimatet in. I de svenska fjällen är terrängen svårare och ofta blöt, dessutom är det tämligen kallt, så blöta kängor kommer att vara obehagliga att ha på och torka långsamt. I enklare terräng och varmare väder är risken för en fotblöta mindre, och om det händer så torkar skorna bättre.

Packning

En låg modell är ofta lämpligare för dig som går med lätt packning och vill ha mycket flexibilitet. Högre modeller – klassiska vandringskängor – med mer stöd för vristen ger stabilitet när du bär tung packning.

Fyra kategorier skor och kängor:

 • Vandringskängor – Stadiga kängor för flerdagarsvandringar med tung packning i ojämn terräng.

 • Vandringsskor – Låga skor med flexibel mellansula som lämpar sig för varmare klimat, dagsturer och vardag.

 • Dagsturskängor – För dagsturer med exempelvis en fjällstation som utgångspunkt. De är smidiga, men saknar stödet för tuffare terräng.

 • Skalkängor – Skalkängan består likt en skaljacka av endast ett skyddande yttre. Inuti anpassar du enkelt efter temperatur och aktivitet genom ditt val av strumpor och iläggssulor.Vilken är den mest allsidiga vandringskängan?
Vill du investera i ett par kängor du kan använda på allt från vandring till svampplockning och regniga vardagar är de medelhöga kängorna ett bra val. De ger stöd åt fotlederna, klarar vår fjällterräng och håller dig torr. Den här kängan är vanligast på vandringslederna och finns i många modeller, från lätta med mindre dämpning till tyngre som lämpar sig för alpin terräng.

Jag har ett par sköna löparskor jag gillar att gå i, kan jag använda dem?
Löparskor kan vara väldigt bekväma att gå i på asfalt och andra jämna underlag. Ska du däremot vandra på en stig eller utmed en vandringsled så behöver du en styvare sula som skyddar din fot från hårda och vassa rötter och stenar i underlaget, det kommer du att märka extra mycket om du går med packning och ditt steg blir lite tyngre.

Snörning för tårnaNär du provar ut

När du bär ryggsäck kommer tyngden att vilja trycka fram fötterna då du går nedför. Hitta därför ett sluttande underlag och bär gärna lite tyngd på ryggen när du provar kängorna. Gå både uppför och nedför. För vandringsskorna behöver du inte lika mycket utrymme framför tårna eftersom de kan snöras hårdare med en passform som liknar en löparsko. Hälen ska sitta stadigt i det bakersta läget och inte flytta sig upp och ner. Har du rätt storlek men hälen fortfarande glappar kan det vara modellen som inte passar, byt då modell – gå inte ner i storlek.

Om du har olika stora fötter, utgå från den större foten. För trånga kängor går inte att lösa – det blir skav, anspänning och dålig blodcirkulation. Däremot kan du kompensera ett litet glapp i kängan med till exempel en extra linerstrumpa. • Du bör ha 1–1,5 centimeters utrymme framför tårna i kängor …

 • … och 0,5–1 centimeter framför tårna i skorna.

 • Prova kängor i slutet av dagen, eftersom fötterna ofta är lite svullna då.

 • Prova med vandringsstrumpor (en tunn strumpa plus en socka).

 • Hälen ska sitta stadigt.Snörning för tårna

Gå in dina kängor

Visst kan det vara flott med nya skor – med det är också ett presentkort på skavsår. Lägg tid och kraft på att gå in dina kängor eller skor ordentligt innan vandringen. Öka distansen successivt.

 1. Börja bära kängorna eller skorna inomhus, med de strumpor och innersulor du ska använda på vandringen.

 2. Ta dem på en tur runt kvarteret.

 3. Ge dig ut på dagsturer med lättare packning.Snöra kängorna

Det finns olika sätt att snöra din känga på, beroende på hur terrängen ser ut och hur dina fötter känns. Snöra hela vägen upp när terrängen är oländig och du behöver extra stabilitet. När underlaget jämnar ut sig lyxar du till och snörar ned kängorna, så att du får mer flexibilitet och kan ventilera lite bättre. Vandrar du uppför snörar du hakarna tätt upp till ankeln och de ovanför lösare. Då får du mer rörlighet. Nedför knyter du snörena över vristen hårdare, så slipper du en fot som glider framåt. Många kängor har också ett par snörhål eller hakar vid fotleden som sitter lite ”bakom” de övriga, för att ge extra stadga där den behövs som bäst.

Här är tre specialsnörningar som du kan ta hjälp av om hälen glider ändå, eller om du känner av tryck:

Snörning för hälen

Tryckavlastande för tårna


 1. Snöra upp kängorna helt.

 2. Snöra om kängorna, men lämna de första hakarna så att tårna är fria.
Snörning för tårna

Förhindra att hälen glider


 1. Tryck tillbaka hälen på sin plats och hitta de två paren hakar närmast delen där din fot börjar flexa framåt när du går.

 2. Snurra snörena runt varandra två varv, dra åt hårt och lås i nästa två hakar.

 3. Repetera steg två i det nästkommande paret hakar. Avsluta med att snöra kängan som vanligt.
Snörning för fotryggen

Tryckavlastande för fotryggen


 1. Snöra upp kängan hela vägen ner till hakarna precis under tryckpunkten.

 2. Snöra om genom att gå rakt upp till nästa hake innan du börjar korsa snöret igen.

Behöver du mer experthjälp för att välja vandringskängor?

Har du några frågor eller är nyfiken på något annat får du gärna kontakta våra friluftsproffs på kundtjänst eller komma in och rådfråga oss på plats i butiken på Birger Jarlsgatan 43. Här får du chansen att känna på utrustningen och rådfråga personalen innan du bestämmer dig. I Addnature-butiken jobbar flera erfarna vandrare och campare som gärna svarar på dina frågor oavsett vilken nivå du ligger på.
Kolla in vårt sortiment:Skötselråd:Läs mer!


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved