En mötesplats för tjejer

En mötesplats för tjejer

ON EDGE

– en mötesplats för tjejer som söker äventyr


Text: Anna Kernell / Bild: On Edge Community & Hjalmar Andersson


Det sägs att kärt barn har många namn och visst finns det många citat, ordspråk och metaforer som berör det här med att leva ”on the edge”. Utsikten är bättre, livet börjar där din komfortzon slutar, vi ångrar bara det vi aldrig vågade testa och så vidare. Och visst är det så att där, i det ovardagliga, okända och snudd på farliga, väcks någonting till liv.

Att utmana sina gränser är en sak, men att hitta trygghet i gemenskapen med likasinnade när man står där vid randen av det okända – det är tusan dubbel jackpott, det. Inte minst när det handlar om äventyr och extremsport.

När Evelina Björk kom hem efter en säsong på Kebnekaises Fjällstation plingade hennes telefon till. Det var ett direktmeddelande på Instagram från en beundrare som hade fastnat för hennes konto fyllt med inspirerande bilder av skidåkning bland norrländska vidder. Beundraren var Ebba Cronqvist och hon hade en idé.

Ebba bodde i Lund och hade svårt att genomföra och hitta inspiration till de fartfyllda äventyr hon längtade efter att uppleva. Hon saknade ett forum för tjejer som brinner för extremsport och äventyr och ville därför skapa en mötesplats som skulle göra det enklare att hitta likasinnade att dela sin passion med. Konceptet och namnet hade hon redan, nu behövde hon bara fler tjejer som ville vara med och skapa mötesplatsen. Och vem passade bättre än den tjej hon själv blev inspirerad av på Instagram?

Evelina nappade direkt och då fanns ingen tid att förlora. Tillsammans med sin gemensamma vän Line Asp kickade de i gång projektet bara en månad efter sitt första samtal, och så i december 2016 skapades det community på Facebook som skulle komma att kallas On Edge. Förhoppningen var att lyckas skrapa ihop runt 100 medlemmar inom en vecka genom att använda sig av sina kontakter och be dem bjuda in tjejer som de trodde skulle passa. Men intresset var bra mycket större än de trott – redan första dygnet hade de fått in 800 medlemsansökningar.
I dag är Facebookgruppen uppe i närmare 18 000 medlemmar, med en stadig ström av medlemsförfrågningar varje dag.

Att leva ”on the edge” innebär för Evelina att pusha sina gränser, att testa nya saker trots att det är läskigt, men även att fortsätta utvecklas och bli bättre på det hon redan kan. På skidorna känner hon sig som mest hemma då hon har åkt sedan hon var två år, men hon duckar aldrig för en utmaning.

On Edge surfing
On Edge tälthäng
On Edge Climb


I tonåren beslutade hon sig för att åka på en veckas skicross-läger, eftersom hon aldrig hade testat det förut. När den veckan var till ända bestämde hon sig rakt uppochner för att byta handbollsgymnasiet i Kiruna mot skidgymnasiet i Åre och satsa på skicross.

Efter flera års intensiv träning och tävling tog sig nästa utmaning formen av offpist- och turskidåkning. Med lysande ögon berättar hon om den gången hon besteg fjälltoppen Tolpagorni, ett berg i Kebnekaisemassivet, för första gången:

Det var en krispig morgon, under långt ifrån ideala väderförhållanden, som årets första grupp började den långa vandringen på skidor uppför berget.

Timmar av ständigt flåsande, muskler på högvarv och vackra vyer förflöt, tills de möttes av den sista branta passagen som leder upp till toppen.

När de till slut nått fram stod de där uppe, på 1662 meters höjd, och blickade ut över de ståtliga vidderna som utgör Sveriges högsta bergslandskap. Det var ett sådant där ögonblick när tiden står stilla, när man känner sig så stor och så ynkligt liten på samma gång. Så klarvaket medveten om vibrationerna i kroppen som jublar och påminner en om att man lever.

Efter att ha firat ner sig fem meter i Tolpagornis karaktäristiska krater, även kallad ”skålen”, kom dagens andra belöning i form av ett bortom-alla-ord-åk nedför kratern, i fluffigt puder som dansade i svängarna.

Evelina på skidor Foto: Hjalmar Andersson


Liknande äventyrshistorier från andra grymma tjejer kryllar det av på On Edges hemsida, Instagram och Facebookgrupp. Här utbyter de erfarenheter, lyfter och inspirerar varandra. I utmaningen #rookierally uppmuntrades alla onedgare att våga vara nybörjare igen och testa något de aldrig hade prövat förut. Under hashtagen #närventyr var det många som hoppade på tåget och injicerade mer äventyr i vardagen.

Förutom att fungera som ett digitalt nav för inspiration har On Edge skapat möten i den analoga världen i form av klätterträffar, after work, resor, inspirationsföreläsningar och köp- och säljevent. Våren 2019 tog de matchmakandet i egna händer och parade ihop tjejer som suktade efter samma äventyr med varandra. Det var starten på många nya vänskaper som blomstrade, och fortsätter blomstra – vid klätterklippan, i löpspåret, på resan och i iskalla surfvågor.

När du står där, på väg att kasta dig ut i det okända, och du hör den där lilla rösten i huvudet som får dig att tvivla på din egen förmåga, då är det en enorm styrka att ha ett helt community bakom dig som påminner dig om att JO, du kan visst. Och är ditt infall alltför dumdristigt kan det vara bra att det finns de som håller dig tillbaka. Att leva On Edge gör man bäst tillsammans.Inspireras vidare på On Edges instagram

Eller bli medlem själv i deras facebook-grupp och häng med på äventyr!On Edge climbing
On Edge Biking
On Edge Camping
Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved