Vårda prylarna - isklättring

Vårda prylarna - isklättring

Text: Jenny Wikman


Att hålla sina isklättringsprylar välvårdade och rätt förvarade gagnar såväl säkerhet som plånbok och hållbarhet. Vissa produkter, som isyxor, karbiner och andra metalldelar kan hålla i princip hela din klätterkarriär om de underhålls rätt. Rep och klättersele är två prylar som slits absolut mest. Håll koll på vilken livslängd leverantören anger för de produkter du köper.

I den här guiden går vi igenom hur du bäst förvarar produkterna under resa och säsongsförvaring, hur du vårdar dem för längre livslängd och när det är dags att kassera dem.



Förvaringstips för klättergrejer:


 • Förvara grejerna i samma fodral du använder hemma i förrådet, även på resande fot

 • Förvara utrustningen på ett torrt och välventilerat ställe

 • Se till att inga vassa delar på t.ex. stegjärn och isyxor skadar övrig utrustning under färd

 • Undvik gärna onödig exponering för UV och hög värme, som bland annat kan påverka egenskaperna i metaller. En parkerad bil kan bli väldigt varm i sommarsolen – värt att undvika.

 • Klättergrejerna ska aldrig komma i kontakt med syror eller starka kemikalier och rengöringsmedel. De kan orsaka osynliga skador.

Tumregler för att kassera utrustning:


 • Om produkten är gjord av plast eller tyg och över 10 år gammal

 • Om du inte är säker ifall utrustningen kan hålla belastningen av din vikt under ett våldsamt fall

 • Om produkten fallit eller tappats från hög höjd

 • Om du inte känner till utrustningens historik eller tidigare ägare

 • När du kasserar utrustning – se till att synbart förstöra produkten så att inte någon annan kan råka hitta och använda den

 • Om du kan: varför inte återanvända kasserade prylar till något nytt? Ett gammalt klätterrep kan funka fint som hundkoppel eller flätas till en dekorativ skål!


STEGJÄRN


Stegjärn Foto: Black Diamond

Att hålla dessa spetsiga rackare i schack kräver lite pyssel men är förhållandevis enkelt: vässa vid behov, förvara alltid i skyddsfodral och se till att de är torra och oljade när de läggs undan efter vintern.

Under resor kan du använda samma fodral du förvarar dem i hemma, exempelvis ett vadderat fodral i slitstark nylon eller med billiga och lättviktiga gummiskydd på spetsarna. Ta gärna med dig verktyg och reservdelar så att du enkelt kan reparera om något skulle hända stegjärnen under klättringen. Du ska alltid kolla så att alla skruvar sitter ordentligt, att byglar och remmar är intakta och att stegjärnen sitter säkert på dina storskor. Byt ut de delar som behövs.

Du gör också bäst i att ha med dig en handfil på resan så att du kan finputsa stegjärnen om de utsatts för mixad terräng med mycket sten under dagen. Samma handfil använder du även efter säsongens slut för att se till att stegjärnens piggar behåller sin form och greppförmåga. Följ tillverkarens ursprungliga form på spetsarna, fila endast i en riktning och håll en så rak linje som möjligt från ram till spets. Att använda en slip är tyvärr en dålig idé då värmen som genereras kan ändra stålets egenskaper och försvaga materialet.

Inför sommarförvaringen säkerställer du att de är ordentligt torra och smörjer dem med en tunn olja. Medan du vässar och oljar har du en god chans att gå igenom stegjärnen noggrant. Om du upptäcker felriktade spetsar, sprickor, rost eller hård nötning är det dags att ta det säkra före det osäkra och kassera dem till förmån för ett par nya stegjärn.



ISYXOR


Likt stegjärnen behöver isyxornas blad vässas, samt att du vill hålla din yxa ren, torr och lätt oljad inför säsongsförvaringen med ett skydd för spetsen. Med lite sunt förnuft undviker du att låta yxan ligga på golvet, kliva på den eller tappa den.

Under längre resor är det värt att tänka på att vass utrustning som isyxor, stegjärn och isskruvar ej får flyga handbagage utan behöver checkas in. Förvarar dem gärna i samma spetsskydd som under säsongsförvaringen så undviker du att skada övrig utrustning som sele och rep.

Efter varje användning utomhus är det bäst att skölja av yxan, eventuellt tvätta med mild tvål som både yxa och gummihandtag tål – och sedan torka ordentligt med en torr trasa. Isyxor är nämligen vanligtvis gjorda av slitstarkt stål utan skydd mot rost.

Små spår av rost försvinner vanligen av sig själva nästa gång du nöter den under isklättringen eller kan putsas bort för hand, men större partier och rostskador är ett klart varningstecken. Att hålla yxan ren och torr efter klättringen är ett enkelt sätt att förebygga detta.

Väl hemma kan du då och då behöva putsa upp yxbladen med en handfil. Precis som för stegjärnen gör du bäst i att undvika elektriska verktyg som kan generera en värme som kan mixtra med stålets egenskaper på ett osäkert sätt. En bra tumregel är att om stålet blir varmt när du filar, låt det vila och kylas ner en liten stund innan du fortsätter.

OBS - Tar du väl hand om din isyxa är livslängden i princip oändlig. Det är i regel yxbladet som slits och på många isyxor kan du byta ut detta med tiden. Om bladets framtand nötts till den grad att det är kortare än roten av resterande spetsar är det dags att byta ut. Detsamma gäller med andra delar som kan ha nötts ut eller ramlat av. Själva yxan kasserar du vid större defekter som stora bucklor eller om den böjts under användning.

Isyxor

1. Håll fast yxa och blad ordentligt, antingen i ett skruvstäd, din andra hand eller mellan dina knän om du sitter på en bänk eller stol.

2. Följ tillverkarens ursprungliga form och vinkel. Handfila den yttersta spetsen i en enda riktning tills den är vass igen.

3. Tänk på att inte fila mer än du behöver, eftersom du ju etsar bort material från den yxa du vill hålla liv i länge.

4. Efter att du filat bladet: skölj och tvätta så att inga rester av metallspån nöter mot din utrustning under säsongsförvaringen.



SELE



Selen och repet är de prylar i utrustningen du kommer att byta ut oftast. De slits oundvikligen med tid och användning men det finns några trick för att hålla den i schack så länge som möjligt.

 • Lägg alltid selen i en förvaringspåse, oavsett om du är på resande fot eller på hemmaplan.

 • Håll den undan från vassa föremål och starka medel, som till exempel isyxorna eller spriten till ditt stormkök.

 • När du ska isklättra – se alltid till att ta på dig selen innan du tar på dig stegjärnen.

Har selen blivit skitig eller använts i salt, fuktig luft kan du alltid borsta av damm och smuts från bältet med en liten borste och skölja den i ljummet vatten. Vid mer ihållande smuts kan du handtvätta selen med mild tvål eller till och med slänga den i tvättmaskin på fintvätt i 30 grader utan centrifugering eller starkt tvättmedel. Använd då en tvättpåse så att inte metalldelarna på selen och insidan på maskinens trumma slås mot varandra. Låt lufttorka (ej i direkt soljus) och se till att den är helt torr om du ska lägga undan den för säsongen.

Håll koll på tyget inuti centralögla och anslutande öglor på midjebälte och benslingor – ser du en kontrastfärg skymta bakom det yttersta lagret tyg är det tillverkarens sätt att varna dig att selen är färdiganvänd och dags att ersätta, även om du ”bara” använt den i 3-4 år.

OBS - Klätterutrustning i tyg eller plast ska kasseras oavsett skick om de är över 10 år gamla, till detta räknas alltså även din sele. Sannolikheten är dock stor att du sliter ut den långt innan det, beroende på hur mycket du använder den.

Klättersele


REP


Förmodligen den del av din utrustning som slits hårdast och snabbast. Klätterrepet utsätts oundvikligen för en hel del friktion då det dras genom repbroms, knutar, säkringar, ankare och olika kanter på is- och bergvägg. Ha alltid för vana inför varje klättring att känna igenom hela repet med fingrarna för att känna efter eventuella skador, inbuktningar eller försvagningar.

Som isklättrare finns det några sätt att vara rädd om sitt rep och dess livslängd. Förvara det i en repväska så det håller sig torrt och rent under färd och säsongsförvaring. Förvara det inte hårt coilat, eftersom kärna och mantel är känsliga för vridningar. Trampa aldrig på det när ni är ute – särskilt om du har stegjärn på! Dels kan trycket skada repet och dels kan smuts och grus tryckas in genom manteln och fastna som ett sandpapper på insidan, vilket nöter hårt på kärnan. Men framförallt kan vass utrustning som yxor, stegjärn och isskruvar snitta eller skära av ditt rep.

Är olyckan framme gör du bäst i att noggrannt inspektera den del av repet som kommit i kontakt med exempelvis stegjärnet. Upptäcker du en skada bör du kapa av den delen av repet. Det kan du enkelt göra med samma kniv du förmodligen har hängande i selen för att korta av repsnören till exempelvis abalakovs.

Rep för isklättring är impregnerade och används mest i relativt rena miljöer med snö och is. Det behövs sällan tvättas, oftast räcker det med att torka igenom det med en trasa. Men behöver du rengöra det ordentligt blötlägger du repet i ljummet till varmt vatten i en timme. Addera sedan ett mycket skonsamt tvättmedel eller vanlig handtvål. Alla vanliga tvättmedel med mjukgörare och andra starka kemikalier förstör ditt rep.

Putta runt repet så att vattnet och tvättmedlet sköljer genom repet ordentligt ett par gånger, töm vattnet och skölj med nytt tills vattnet är klart och fritt från skum, tvål eller tvättmedelsrester. Låt det torka i en hög (häng inte upp repet när det är blött) och rotera högen med jämna mellanrum. Det tar ett par dagar för ett rep att torka upp helt efter en tvätt.

Isklättring rep

Ett ordentligt genomblött rep är livsfarligt att klättra med då brottstyrkan vid dynamisk belastning (fall) sjunker med upp till 70%. En fräsch impregnering håller inte bara väta borta utan även smuts och skyddar på så vis mot mekanisk nötning från jord och småpartiklar. Dessutom minskar det friktionen och gör repet mer lätthanterligt.

Nikwax Rope Proof är ett bra alternativ för såväl tidigare oimpregnerade rep som använda impregnerade rep som behöver lite kärlek. Använd samma torkningsteknik som vid tvätt.

OBS 1 - Tvätt och impregnering ersätter inte på något sätt behovet att byta ut ett slitet eller skadat rep. Klätterrep är en säkerhetsprodukt som ofta är skillnaden mellan liv och död och måste behandlas med respekt och en extra stor dos sunt förnuft!

OBS 2 -Försök aldrig att återskapa mittmarkeringar med en spritpenna då UIAA i tester har mätt upp till 50% tapp i brottstyrka på grund av markeringar från spritpennor.



Isskruvar

ISSKRUVAR


Samlingen med isskruvar är mycket lättskött. Se till att du inte skruvar dem mot sten under användning, förvara i fodral med skydd för spetsarna och vässa vid behov efter några år.

Det finns smidiga hoprullbara fodral med fack för varje isskruv som inte tar mycket vikt eller volym under transport eller klättring. Förvara dem i ett sådant, samt med små plastskydd på spetsarna så skonar du såväl packningen i ryggsäcken under resan, som prylar och armbågar i förrådet under säsongsförvaringen.

Isskruvarna håller sig ofta fina i flera år innan de behöver vässas. När det är dags kan du antingen lämna du in dem hos extern aktör eller göra det själv med en automatisk s.k. ”file guide”. De säljs av varumärken som Petzl och är mycket smidiga. Du stoppar in skruven och väljer sedan mellan två olika inställningar för toppens leading edge och cutting edge innan du filar.


STORSKOR


Om de perfekta storskorna är svåra att hitta, så är de desto lättare att ta hand om. Rengör, återimpregnera vid behov och kolla så att alla delar är hela.

Efter leriga anmarscher rengör du bäst GORE-TEX-kängor med ljummet vatten och en svamp eller mjuk borste. Låt kängorna lufttorka och undvik att smörja in med fett, oljor eller silikon som kan hindra membranets andningsförmåga. Återimpregnera istället med särskilt anpassad spray inför varje säsong. Se också till att klackarna är hela, särskilt om du klättrat mixad terräng utan stegjärn. Sköt skorna väl och byt ut trasiga skosnören vid behov så tenderar de att hålla i många, många år framöver.


SLINGOR


Samma devis som för klätterrep och andra tyg- eller plastdelar – kassera när du upptäcker tecken på slitage, eller efter maximalt 10 år oavsett skick. Här råder inga råd om reparationer, slingor får du räkna med att gå igenom en hel del under din klätterkarriär.

HJÄLM


En klätterhjälm behöver generellt inte så mycket omvårdnad. Se bara till att inte sitta på den, förvara den på golvet eller på andra sätt utsätta den för onödiga påtryckningar. Bär du en tunn mössa under hjälmen när du isklättrar är den länge skyddad mot svett och fukt. Om du själv skulle känna att den behöver lite uppfräschning kan du rengöra den med en trasa och lite tvättsprit – eller i handfatet med ljummet vatten och mild tvål. Ph-neutral sådan eftersom aggressivare rengöringsmedel kan gå hårt åt polykarbonat, polystyrener och nylon.

Vid sprickor, större bulor och andra synliga defekter bör du kassera din klätterhjälm. Större reparationer är att undvika. Däremot kan mindre smådelar bytas ut om de slits – till exempel små plastdelar på hakbandet eller fästet för pannlampan. Efter 10 år är dock klätterhjälmens totala livslängd till ända, hur fint du än hanterat den. Då är det dags att investera i en ny.


ANDRA DETALJER – repbroms, karbiner, quickdraws


Metalldetaljer som dessa kan hålla under en hel klätterkarriär eller livstid om du har tur. De kräver också väldigt lite vård, men kan liksom andra delar utsättas för onödiga påfrestningar. Till exempel ska du direkt kassera en karbin eller klätterpryl som tappats från väggen. Ett fall på över 5 meter kan generera interna sprickor i metallen som du inte ser med blotta ögat. Dessa kan senare expandera under belastning och göra att livsnödvändig utrustning brister medan du klättrar. Så oavsett skick – om din quickdraw, karbin, repbroms eller annat fallit över 5 meter – kassera och ersätt.

Annan vård behöver du i princip bara ägna dig åt vid behov. Om du märker att skruvlås eller andra rörliga delar börjar kärva kan du borsta rent med en liten borste för att se till att det inte är små gruskorn som ställer till med problem. Om borsten inte hjälper kan du skölja metalldelar med ljummet vatten. Överlag är det bra att göra om du klättrat i salt och fuktig luft vid havet. Handtvätta i max 30 grader och med en pH-neutral mild tvål så kan det inte gå fel. Detta särskilt om du rengör quickdraws och annat som har komponenter av plast eller nylon.

Som med all annan utrustning: se till att dessa prylar är helt torra innan du förvarar dem för säsongen. Och smörj gärna rörliga delar med en tunn olja – inte WD-40 eller andra aggressiva produkter som kan torka ut delarna för mycket och istället påskynda slitaget. Torka av överflödig olja med en trasa och se till att hålla smörjda produkter undan ditt klätterrep hemma i förrådet.

Repbroms, karbiner, quickdraws

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved