Hur många löparskor behöver man?

Hur många löparskor behöver man?

Att samla på sig flera par löparskor minskar skaderisken och förlänger livslängden på dina löparskor. Goda nyheter för alla prylälskare helt enkelt!

Så hur många löparskor behöver man egentligen?

Skaffa så pass många skor så att du i alla fall kan låta de vila ett par dagar innan du använder de igen. En anledning till att det är viktigt att växla mellan olika löparskor är att du trampar ner dämpningen varje gång du använder de och de kan ta upp till ett par dagar innan de återfår sina stötdämpande egenskaper till fullo. Exakt hur många skor man behöver är väldigt individuellt beroende på träningsdos och frekvens. Ha ovanstående i åtanke och börja med ett par stycken att varva mellan och bygg vidare därifrån.

Varför ska jag äga flera par löparskor?

Det finns flera skäl att äga flera par löparskor om du som springer regelbundet. Den största anledningen är att forskning har visat att det verkar som att skaderisken minskar om du växlar mellan flera par skor. Genom att använda många olika löparskor så kommer belastningen inte hamna på samma ställen varje gång vilket minskar risken för belastningsskador. Genom att variera mellan flera par löparskor som har olika högt drop och olika bredd på lästen, ovandelen på skon, så varierar du belastningen vilket skapar variation. Istället för att ha en favorit som du springer med varje tur, är det därför bättre att ha flera skor som du tycker om att springa i.

Köp fler löparskor och spara pengar

Det kan låta motsägelsefullt men att äga fler par löparskor kan faktiskt blir mer ekonomiskt i längden eftersom dina skor håller längre när du inte nöter på samma par varje tur. Så om du tycker om att springa och har ambitionen att göra det regelbundet är det en god idé att skaffa flera par löparskor. Om du redan har kommit igång med löpningen och kanske satsar mot ett lopp kan du börja med att köpa till ett par att varva med dina ordinarie skor. Och du som är helt ny inom löpning kan börja med ett par och sen samla på dig fler i takt med att du ökar träningsdosen.

Vilka skor ska jag varva mellan?

Alla skor är olika så du behöver inte röra dig mellan ytterligheter. Om du springer i ett par löparskor med en ganska fast dämpning så kan det vara en idé att testa några fluffigare med mer dämpning. För korta distanser kan du ha ett par som rör sig mer mot det minimalistiska hållet. Tänk dock på att inte ta på dig ett par skor som dina fötter inte alls är vana vid. Leta efter små variationer utan att överraska eller chocka dina fötter.