Remote Work

Remote Work

Uppkopplad, frikopplad, avkopplad

- Kapa förtöjningarna och kasta loss från vardagen

Text: Lif Hydén, Bild: Fabian Omne


Digital nomad – det är svårt att hitta ett begrepp som är mer 2020 än så. Släng på termen van life och surfing så snackar vi 100 procent ultrahipp livsstil. Men hur lyckas du egentligen med det flexibla kontoret, och är det så härligt som det verkar?

Ibland kan jag inte låta bli att garva åt mig själv – jag är i princip en vandrande (rullande?) kliché. Jag bor i en ombyggd van (som självklart har en surfbräda på taket) och sköter mitt arbete på distans. Titt som tätt möter jag människor som kallar mig för just digital nomad, och det låter så Instagramvänligt att jag nästan börjar fnissa.

Jag är absolut inte en cool person som har överlistat systemet, däremot trivs jag med att ha upplevelserna utanför dörren och att inte alltid veta vad framtiden bjuder på. Låt mig börja med att förklara det moderna begreppet digital nomad, så att alla är med på vad jag pratar om. Kort och gott kan det beskrivas så här: en person som jobbar platsoberoende med hjälp av digitala verktyg och använder världen som kontor.

Det där med att ha ”världen som kontor” är öppet för tolkning, du kan lika gärna sitta i en soffa i Skellefteå som ligga på en strand i Indonesien. Det beror helt på vem du är och vad du trivs med. För min del blir jag kreativ och motiverad av friheten att själv kunna bestämma miljö och parkerar helst mitt rullande hem vid det stora blå. Jag har egentligen alltid varit en person som trivs med det oväntade och det visade sig att van life erbjöd precis det: möjligheten att upptäcka nya platser och ha äventyren precis runt knuten. Jag kan parkera vid foten av ett berg och topptura som after work eller sova bredvid det mjuka havet och ge mig ut bland vågorna före första morgonmötet. Det gör att jag känner mig levande. Lyxen med distansarbete är att jag får pyssla med någonting givande utan att ge upp den livsstil som gör mig till mitt bästa jag. Att få öppna mina bakluckor mot naturen och hälla upp en kopp kaffe vid datorn gör att jag presterar på topp.

En lärdom som många av oss har dragit av coronapandemin är att de inte behöver komma in till kontoret varje dag för att sköta våra jobb. Vi som har datorn som vårt främsta redskap har gått från att kliva in på kontoret klockan åtta varje dag och ut i verkligheten igen klockan fem, till att jobba hemma i köket, eller på gården, eller i sommarstugan … och då är steget inte så långt till att ta kontoret ut på vägarna.Det började med en rostig bil vid havet...

Min dröm om det fria livet väcktes för fem år sedan när jag och grabben jag är kär i drog till Australien och flyttade in i en rostig Toyota HiAce med pop top från 1985. Under åtta månader bodde vi längs med den vidsträckta, salta kusten och upptäckte charmen med att ha naturen som vardagsrum.

När vi kom tillbaka till Sverige såg livet plötsligt annorlunda ut: lägenhet i Åre, tacos på fredagar och ett jobb som innebar att kränga prylar till stressade turister. Ni förstår att kontrasten blev minst sagt skarp. Det tog inte långt tid innan vi gav efter för den rivande längtan i bröstet och befann oss på resande fot igen.

Jag tog mina första, osäkra steg in i den digitala världen genom att börja frilansa som skribent åt skidforum och skidtidningar i Sverige. Jag hade koll på skidåkning och tyckte om att skriva vilket gav mig någonting att utgå ifrån. Jag startade enskild firma – och förstod absolut noll av företagsekonomi, men jag gav det ett helhjärtat försök. Samtidigt började jag och killen bygga om en van, och trots att ingen av oss var en stjärna på att snickra blev den till slut klar. Medveten om att jag låter ännu mer som en klyscha måste jag ändå få säga: Våga tro på din förmåga och ge det du längtar efter en ärlig chans. Klart som fasen att det är läskigt, men herregud vad det är värt det.Se fler lösningar och ge det ett försök

Jag trivs verkligen med mitt arbete, men det finns en del som jag måste kompromissa med. Fysiska möten med kolleger uteblir och jag måste ha rejält med disciplin för att inte distraheras av min omgivning. För mig väger de positiva fördelarna trots allt tyngre, men du som är nyfiken på distansjobb behöver börja med att fundera på vilken livsstil som du mår bra av. Fråga dig själv vad du värdesätter högst i din tillvaro. Är det tryggheten? Är det rutinerna eller att snacka strunt med favoritkollegan över eftermiddagsfikan? Då kanske det där med distans inte är din kopp te. Känner du däremot en gnagande längtan efter en mer äventyrlig vardag kan det vara helt rätt väg att gå. För att komma i gång kan du börja med att svara på dessa tre frågor:


Lif Hydén

Vad hindrar dig från att testa?

Förutsättningar spelar självklart en stor roll, men se på frågan utifrån din situation och klura på vad som stoppar dig. Är det diverse ursäkter som egentligen bottnar i att du är rädd för att misslyckas? Vad är det värsta som kan hända om du provar och ångrar dig? Troligtvis är svaret inte så dramatiskt. Var ödmjuk mot dig själv och ta det inte för allvarligt, det löser sig.


Vilka är dina styrkor?

Skriv ner dina främsta styrkor och kunskaper samt olika sätt att använda dem på. Tillåt dig att tänka högt och lågt utan att slå ner på idéerna som dyker upp. Fundera på vad du kan tänka dig att jobba med och hur det skulle kunna se ut. Saknar du relevant kompetens? Skaffa dig ny kunskap för att ta dig framåt. Det kan vara genom att läsa en kurs eller gå en utbildning, men även genom att kolla på Youtube-tutorials, läsa böcker, ta en praktikplats och att öva. Det handlar egentligen bara om att börja att lägga den första pusselbiten och vara beredd att göra jobbet.


Hur vill du bo?

Känns det där med van life som något för dig så rekommenderar jag det varmt i kombination med distansjobb. Det är mycket mer bekvämt än vad många först tror, och du behöver inte ha matchande mjukisoveraller med din partner och grilla flintastek varje kväll bara för att du bor i en bil. Är du orolig för att det blir för dyrt? Jag sålde av en drös med grejer hemma, hittade en bil för ett schyst pris på Blocket och byggde om den med överblivet virke jag fick köpa loss för en billig peng. Jag sa dessutom upp min lägenhet och skippade att betala hyra vilket gav mig lägre levnadsomkostnader. Det finns massor av sätt att göra det på, stort som litet. Strunta i att köpa nya, överflödiga prylar och lägg i stället de pengarna på din framtida dröm.Tröttnar jag på att bo i en bil?

En fråga jag väldigt ofta får är hur verkligheten ser ut i en van. Du har säkert sett bilder på sociala medier där solkyssta digitala nomader jobbar från sin bil, sippande på en iskall dryck och med ett bländande leende på läpparna. Det är inte min verklighet, jag måste tyvärr meddela att jag till större delen av tiden ser jag ut som ett trash med håret på ända och frukostdisken kvar på bordet bredvid datorn. När du bor på 7 kvadratmeter – och jag gör det tillsammans med min partner – får du prioritera bort vissa saker. Du håller dig självklart fräsch genom att duscha eller bada i havet, men att till exempel ha en stor garderob med sju olika par sneakers och fem modeller av jackor blir lite svårt. Bli inte avskräckt nu, du vänjer dig faktiskt snabbt vid att ha färre ägodelar och du får mer tid till att se det fina i enkelheten.

För mig innebär livet i min gula bil och distansjobb livskvalitet. Jag mår bra av att tillbringa mycket tid i naturen, vare sig det är sittande på en surfbräda i väntan på vågor, i en kajak över stilla vatten eller bara genom att få äta min lunch med tårna i gräset. Det är klyschigt, men jag fullkomligt älskar det. När jag får blanda in naturupplevelser i min vardag fokuserar och levererar jag bättre på jobbet, vilket i sin tur gör min arbetsgivare nöjd. Det finns oändligt med vägar att gå för dig som längtar efter att göra något liknande, och i takt med att världen blir allt mer uppkopplad öppnas fler möjligheter upp.

Det finns en mängd olika yrken där du kan sköta dina arbetsuppgifter från vilken plats som helst – hemma i soffan eller på ett hippt kafé, med den obligatoriska juicen vid din sida, vilket som funkar lika bra.Exempel på jobb som funkar på distans:

Försäljare
Kundtjänst
Social media manager
Marknadsföring i alla former
Redigerare
Digital specialist (statistik, SEO osv)
Skribent/journalist
Fotograf
Ekonom
Grafisk formgivare
Copywriter
Översättare
Webbdesigner


Tips för dig som redan jobbar på distans:

Ibland kan fritid och jobb flyta ihop och det kan vara svårt att hålla koncentrationen uppe. Ett knep är att behålla vissa rutiner även när du är på resande fot, som att exempelvis bestämma arbetstider redan innan dagen startar.


Tre viktiga saker för en digital nomad i en bil:

1. Bra mobilt internet, både i mängd och styrka

2. En inverterare för att ladda datorn

3. Solpaneler eller/och batterier som ser till att du har tillräckligt med el

Lif Hydén


Kolla in Lifs vanlife på Instagram: @fab.lif

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved