Remote Work

Remote Work

Uppkopplad, frikopplad, avkopplad

Text: Lif Hydén / Bild: Fabian Omne


Digital nomad – det är svårt att hitta ett begrepp som är mer 2020 än så. Släng på termen van life och surfing så snackar vi 100 procent ultrahipp livsstil. Men hur lyckas du egentligen med det flexibla kontoret, och är det så härligt som det verkar?


Ibland kan jag inte låta bli att garva åt mig själv – jag är i princip en vandrande (rullande?) kliché. Jag bor i en ombyggd van (som självklart har en surfbräda på taket) och sköter mitt arbete på distans. Titt som tätt möter jag människor som kallar mig för just digital nomad, och det låter så Instagramvänligt att jag nästan börjar fnissa.

Jag är absolut inte en cool person som har överlistat systemet, däremot trivs jag med att ha upplevelserna utanför dörren och att inte alltid veta vad framtiden bjuder på. Låt mig börja med att förklara det moderna begreppet digital nomad, så att alla är med på vad jag pratar om. Kort och gott kan det beskrivas så här: en person som jobbar platsoberoende med hjälp av digitala verktyg och använder världen som kontor.

Det här med att ha ”världen som kontor” är öppet för tolkning. Du kan lika gärna sitta i en soffa i Skellefteå som ligga på en strand i Indonesien. Det beror helt på vem du är och vad du trivs med. För min del blir jag kreativ och motiverad av friheten att själv kunna bestämma var jag parkerar mitt rullande hem. Jag kan topptura som after work eller sova bredvid havet och ge mig ut bland vågorna före första morgonmötet. Det gör att jag känner mig levande.

En lärdom som många av oss har dragit av coronapandemin är att vi inte behöver komma in till kontoret varje dag för att sköta våra jobb. Vi som har datorn som vårt främsta redskap har blivit vana vid att jobba hemma i köket, eller i sommarstugan … och då är steget inte så långt till att ta kontoret ut på vägarna.

Det började med en rostig bil vid havet...

Min dröm om det fria livet väcktes för fem år sedan när jag och grabben jag är kär i drog till Australien och flyttade in i en rostig Toyota HiAce med pop top från 1985. Under åtta månader bodde vi längs med den vidsträckta, salta kusten och upptäckte charmen med att ha naturen som vardagsrum.

När vi kom tillbaka till Sverige såg livet plötsligt annorlunda ut: lägenhet i Åre, tacos på fredagar och ett jobb som innebar att kränga prylar till stressade turister. Ni förstår att kontrasten blev minst sagt skarp. Det tog inte långt tid innan vi gav efter för den rivande längtan i bröstet och befann oss på resande fot igen.

Jag tog mina första, osäkra steg in i den digitala världen genom att börja frilansa som skribent åt skidforum och skidtidningar i Sverige. Jag hade koll på skidåkning och tyckte om att skriva vilket gav mig någonting att utgå ifrån. Jag startade enskild firma – och förstod absolut noll av företagsekonomi, men jag gav det ett helhjärtat försök. Samtidigt började jag och killen bygga om en van, och trots att ingen av oss var en stjärna på att snickra blev den till slut klar.

Om jag tröttnar på att bo i en bil?

Du har säkert sett bilder på sociala medier där solkyssta digitala nomader jobbar från sin bil, sippande på en iskall dryck och med ett bländande leende på läpparna. Det är inte min verklighet. Större delen av tiden ser jag ut som ett trash med håret på ända och frukostdisken kvar på bordet bredvid datorn.

När du bor på 7 kvadratmeter – och jag gör det tillsammans med min partner – får du prioritera bort vissa saker. Att till exempel ha en stor garderob med sju par sneakers och fem jackmodeller kan man bara glömma. Men bli inte avskräckt nu, du vänjer dig faktiskt snabbt vid att ha färre ägodelar och får mer tid till att se det fina i enkelheten.

För mig innebär livet i min gula bil livskvalitet. Jag mår bra av att tillbringa mycket tid i naturen, vare sig det är sittande på en surfbräda i väntan på vågor, i en kajak över stilla vatten eller bara ätandes lunch med tårna i gräset. När jag får blanda in sådant i min vardag fokuserar och levererar jag bättre på jobbet, vilket i sin tur gör min arbetsgivare nöjd.

Lif Hydén
Lif Hydén

Se lösningarna och våga försöka

Även om jag stormtrivs med mitt van life så innebär det att annat prioriteras bort. Fysiska möten med kolleger uteblir och jag måste ha rejält med disciplin för att inte distraheras av min omgivning. För mig väger de positiva fördelarna trots allt tyngre, men du som är nyfiken på distansjobb bör börja med att fundera på vad du värdesätter högst i tillvaron? Om det är trygghet, rutiner och att snacka strunt med favoritkollegan över tiokaffet så kanske distansjobb inte är din kopp te. Känner du en längtan efter en mer äventyrlig vardag kan det vara helt rätt väg att gå. För att komma i gång kan du börja med att svara på dessa tre frågor:

Vad hindrar dig från att testa?
Förutsättningar spelar självklart en stor roll, men se på frågan utifrån din situation och klura på vad som stoppar dig. Är det diverse ursäkter som egentligen bottnar i att du är rädd för att misslyckas? Vad är det värsta som kan hända om du provar och ångrar dig? Troligtvis är svaret inte så dramatiskt. Var ödmjuk mot dig själv och ta det inte för allvarligt, det löser sig.

Vilka är dina styrkor?
Skriv ner dina främsta styrkor och kunskaper samt olika sätt att använda dem på. Fundera på vad du kan tänka dig att jobba med och hur det skulle kunna se ut. Saknar du relevant kompetens? Skaffa dig ny kunskap för att ta dig framåt! Det handlar egentligen bara om att börja att lägga den första pusselbiten och vara beredd att göra jobbet.

Hur vill du bo?
Är du sugen på van life rekommenderar jag det varmt i kombination med distansjobb. Det är mer bekvämt än vad många tror. Tänker du att det blir för dyrt? Jag sa upp min lägenhet och sålde av en drös med grejer. Hittade en billig bil på Blocket och byggde om den med överblivet virke jag fick köpa loss för en billig peng. Det finns massor av sätt att göra det på, stort som litet. Strunta i att köpa nya, överflödiga prylar och lägg i stället de pengarna på din framtida dröm.

Måsten för en digital nomad

  1. Bra mobilt internet
  2. En inverterare för att ladda datorn
  3. Solpaneler eller/och batterier

Bra distansjobb:

  • Kundtjänstarbetare
  • Skribent/journalist
  • Fotograf
  • Copywriter
  • Grafisk formgivare
  • Ekonom

Tips för dig som redan jobbar på distans

Ibland kan fritid och jobb flyta ihop och det kan vara svårt att hålla koncentrationen uppe. Ett knep är att behålla vissa rutiner även när du är på resande fot, som att bestämma arbetstider redan innan dagen startar.


Kolla in Lifs vanlife på Instagram: @fab.lif

Läs mer:
En proffsskidåkare och en fotografs vardag

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved